• WAT
  • WIE
  • OPBOUW
  • PRIJS
  • EXAMEN
  • DATA & INSCHRIJVEN


Flessengeluk Wijncursus BASIS is een ijzersterke, intensieve en onafhankelijke wijncursus. De basis van wijn, wijnmaken en wijnproeven leer je op een toegankelijke manier kennen. Geen pure theorie, elke sessie is boeiend en afwisselend opgebouwd met de nodige sappige verhalen.

Je krijgt meer vat op de fascinerende wereld van smaken en geuren dankzij een systematische proefmethode. Je ontdekt en verrijkt al doende je eigen voorkeur en met open blik leer je andere stijlen appreciëren. De belangrijkste druivenrassen en wijnlanden komen in een 30-tal wijnen aan bod.

De cursus bestaat uit vijf lessen van drie uur en maakt gebruik van het handboek 'Proeven als een Pro' uitgegeven door Master of Wine Cees van Casteren.

Flessengeluk Wijncursus Basis is bedoeld voor iedereen die geboeid is door wijn en er op een toegankelijke manier graag meer over wil weten.

Hoe wordt wijn gemaakt? Welke geur herken ik in deze wijn? Waarom smaakt een chardonnay uit Frankrijk anders dan een chardonnay uit Australië? Waarom past die ene wijn beter bij een bepaald gerecht?

Flessengeluk Wijncursus Basis is bedoeld voor beginners. Er gelden geen toelatingseisen.


Opeenvolgende lessen
  1. Hoe proeven: leren proeven met een gestructureerde methode
  2. In de wijngaard: werkzaamheden & factoren die de smaak en de stijl van de wijn beïnvloeden (+proeftechniek)
  3. In de wijnkelder: werkzaamheden & factoren die de smaak en de stijl van de wijn beïnvloeden (+proeftechniek)
  4. Witte druiven: de belangrijkste witte druivensoorten (versch. wijnstijlen; proeftechniek)
  5. Blauwe druiven: de belangrijkste blauwe druivensoorten (versch. wijnstijlen; proeftechniek)

Tijdens elke les wordt de proeftechniek geoefend met verschillende wijnen.

Kostprijs: 320 euro (incl. BTW), cursusmateriaal en wijnen inbegrepen.

Flessengeluk-test
Alle deelnemers kunnen de interne test van Flessengeluk afleggen. Het is een goede graadmeter voor de opgedane kennis. Na het volgen van de Flessengeluk Wijncursus BASIS kan je je kennis extra bijpunten in de Flessengeluk Wijncursus Gevorderd, cursus Foodpairing of de cursus Wijnbouwer-Wijnmaker.

Flessengeluk ANTWERPEN
@Wijnfaktorij
(Vleminckstraat 6-12, 2000 Antwerpen)

voorjaar 2024 (wekelijks)

  • di 27 feb + 5/12/19/26 mrt 2024, 19h30-22h30   VOLZET
  • woe 17/24 april + 8/15/22 mei 2024, 19h30-22h30   NOG 1 PLEKJE inschrijven
  • woe 29 mei + 5/12/19/26 juni 2024, 19h30-22h30   inschrijven

Cursussen gaan door onder voorbehoud van voldoende inschrijvingen. Contacteer ons voor een cursus op maat.

  • WAT
  • WIE
  • OPBOUW
  • PRIJS
  • EXAMEN
  • DATA & INSCHRIJVEN

In de wijncursus GEVORDERD van Flessengeluk gaan we weg van de klassieke indeling en leggen de focus op de natuurlijke en menselijke factoren die de stijl en het karakter van een wijn vormgeven. Met deze insteek gaan we de wijnwereld rond en krijg je echt een uniek overzicht zonder de klassieke appellaties uit het oog te verliezen.

De aanwezigheid van rivieren, gebergtes, oceanen of wind speelt een cruciale rol in de stijl en het karakter van een wijn. Maar hoe werkt dat net? En welke impact heeft de wijnmaker vervolgens? Standaard productieprocessen en interventies, we leren de verschillende stappen van het wijnmaken beter kennen. Na het begrijpen van het globale plaatje komen we tot een aantal kenmerkende wijnstijlen. Proefgewijs gaan we op die manier dieper in op de belangrijke wijnregio’s, wereldwijd.

Elke sessie proeven we een achttal wijnen die de theorie ondersteunen (in totaal 48 wijnen) en gaan we een stap verder in het objectief analyseren van een wijn: het juist inschatten van zuren, tannines, aroma’s, alcoholgehalte, body en het afleiden hieruit van de kwaliteit en de prijsklasse. Je leert begrijpen waarom sommige wijnen beter zijn dan andere.

Verder staan we uitgebreid stil bij combinaties in gastronomie. Bepaalde wijnen smaken tenslotte beter bij bepaalde gerechten en omgekeerd. We leren waarom.

De cursus bestaat uit vijf lessen van drie uur en gaat dieper in op het handboek 'Proeven als een Pro' uitgegeven door Master of Wine Cees van Casteren die we in onze basiscursus gebruiken.

Wie na de wijncursus basis getriggerd is om zijn wijnkennis en tasting skills verder te ontwikkelen, zit in de wijncursus gevorderd helemaal op z’n plek.

Wat is de impact van een wijnmaker op de stijl van een wijn? Wat is de impact van de klimatologische omstandigheden van een bepaalde regio op het karakter van een wijn? Welke wijn past best bij bepaalde gerechten? Welke aromaverschillen proef je net in een volle of lichte witte wijn? Hoe krachtig of rijp zijn de tannines in een rode wijn? Je leert nog analytischer en objectiever proeven.

Wie de wijncursus basis van Flessengeluk volgde, kan zonder problemen inschrijven in de wijncursus gevorderd. Heb je ergens anders je wijnkennis verworven en wil je graag meedoen, contacteer ons dan even.


Opeenvolgende lessen
  1. Menselijke en natuurlijke factoren die invloed hebben op de stijl en karakter van wijn
  2. Foodpairing: principes en toepassingen
  3. Witte wijnen (3 stijlen: licht, vol en zoet) en rosé
  4. Rode wijnen (3 stijlen: licht, soepel en krachtig)
  5. Speciale wijnen en wijnfouten

We proeven gemiddeld 8 wijnen per avond.

Kostprijs: 420 euro (incl. BTW), cursusmateriaal en wijnen inbegrepen.

Flessengeluk-test
Alle deelnemers kunnen de interne test van Flessengeluk afleggen. Het is een goede graadmeter voor de opgedane kennis.

Voorjaar 2024
  • do 23/30 mei + 6/12/20 juni 2024, 19h30-22h30   inschrijven

  • Afhankelijk van de coronamaatregelen is het mogelijk dat we de cursus opsplitsen in een deel theorie (digitaal) en een deel praktijk.
  • WAT
  • WIE
  • OPBOUW
  • PRIJS
  • EXAMEN
  • DATA & INSCHRIJVEN


De cursus WIJNBOUWER-WIJNMAKER van Flessengeluk stoomt je klaar om zelf aan de slag te gaan als wijnbouwer en/of wijnmaker en om inzicht te verwerven in het volledige proces.

Van aanleg van de wijngaard tot vergisten van het sap, van stabiliseren van de wijn tot bottelen, alle aspecten komen aan bod. Je maakt contact met de natuur door de seizoenen te voelen en de impact ervan te begrijpen op de ranken in de wijngaard. In de kelder leer je het volledige wijnmaakproces. Na het volgen van deze opleiding zal je in staat zijn om een eigen wijngaard aan te planten, te snoeien en te onderhouden en het fruit te verwerken tot mooie wijn.

Het intensieve programma biedt een mooie wisselwerking tussen theorie en praktijk. In totaal zijn er 14 sessies verspreid over het jaar.

De sessies vinden plaats in de gloednieuwe urban winery De Wijnfaktorij in hartje stad en in de degustatieruimte en de wijngaard van Vigna. Vigna staat voor 8ha wijngaard, mooi verscholen in de bossen van Wijnegem.

De cursus is bedoeld voor iedereen die gefascineerd is door wijnbouw en vinificatie.

Droom je van een eigen wijngaard, klein of groot? Kriebelt het in je vingers na het bezoeken van wijngaarden op reis en wil je zelf aan de slag? Wil je meer inzicht verwerven in hoe je wijnranken onderhoudt en hoe je effectief wijn maakt? Dan is deze cursus op je lijf geschreven.

Deze cursus is bedoeld voor beginners, er zijn geen toelatingseisen.

Er komt heel wat praktijk aan de pas zowel in de wijngaard als in de wijnkelder: we steken de handen uit de mouwen!


Flessengeluk WIJNBOUWER-WIJNMAKER i.s.m. WIJNFAKTORIJ

  1. 13/1: PRAKTIJK bezoek aan de wijngaard – kennismaking (3,5u)
  2. 20/1: THEORIE WIJNGAARD Aanplant, opkweken, snoei cordon/guyot (3,5u)
  3. 27/1: PRAKTIJK Snoei guyot (3,5u)
  4. 3/2: PRAKTIJK Snoei cordon (3,5u)
  5. 10/2: THEORIE WIJNGAARD Variëteiten vitis vinifera (3,5u)
  6. 24/2: THEORIE WIJNGAARD Variëteiten hybrides (3,5u)
  7. 2/3: THEORIE WIJNGAARD Bodem (3,5u)
  8. 9/3: THEORIE WIJNGAARD Onderstammen (3,5u)
  9. 16/3: THEORIE WIJNGAARD Intelligente bemesting (3,5u)
  10. 23/3: THEORIE WIJNMAKEN Fermentatie klassiek wit (3,5u)
  11. 30/3: THEORIE WIJNMAKEN Fermentatie klassiek rood (3,5u)
  12. 20/4: THEORIE WIJNMAKEN Fermentatie rosé – mousserend – pétnat – orange (3,5u)
  13. 27/4: THEORIE WIJNMAKEN Fermentatie natuurwijn (3,5u)
  14. 4/5: THEORIE WIJNMAKEN Malolactische omzetting (3,5u)
  15. 11/5: THEORIE WIJNMAKEN Voorkomende fouten in wijnmaken + remedies (3,5u)
  16. 25/5: THEORIE WIJNGAARD Ziektes in de wijngaard: meeldauw – valse meeldauw – Botrytis – zwartrot (gewasbescherming 1) (3,5u)
  17. 8/6: THEORIE WIJNGAARD Insecten en plagen (gewasbescherming 2) (3,5u)
  18. 15/6: THEORIE WIJNMAKEN Vatrijping – klaring – filteren (3,5u)
  19. 22/6: PRAKTIJK WIJNGAARD Canopy management: scheuten uitdunnen – ontbladeren – stammekes poetsen (8u)
  20. 29/6: PRAKTIJK WIJNGAARD Bezoek 2 wijndomeinen (8u)

Na de cursus staat het vrij in juli, augustus en september mee te komen helpen in de wijngaard of in de wijnkelder. Daarvoor wordt een planning opgemaakt aan’t eind van de cursus. Ook zit er een bespreking (max 2u) van een project bij. Dat kan een bezoek op locatie zijn, een bespreking van een bodemanalyse of de inrichting van een wijnmakerij.

Kostprijs: 1200 euro (incl. BTW).

Flessengeluk-test

Er is geen officieel examen voorzien, maar wel een testmoment als graadmeter voor de opgedane kennis.

2024

zaterdagen 13/20/27 jan - 3/10/24 feb - 2/9/16/23/30 mrt - 20/27 apr - 4/11/25 mei - 8/15/22/29 jun 2024 van 9-12h30  

inschrijven


theorie
@De Wijnfaktorij Antwerpen > www.wijnfaktorij.be
praktijk
@ versch. wijngaarden van de Wijnfaktorij (vnl. in Houwaart)


Cursussen gaan door onder voorbehoud van voldoende inschrijvingen. Contacteer ons voor een cursus op maat.